• Flygfyrar Sve-Fin • fyr 143 Norrtälje | Nedtagen under badhusbygget!

Fyren nedtagen medan nya badhuset i Norrtälje byggs


Ett nytt badhus byggs på södra stadsberget i Norrtälje. Det gamla vattentornet ska inredas med bassäng och hopptorn. Flygfyren på tornet har tagits ned och förvaras under byggnads­tiden på Pythagoras industri­museum.

Badhuset ska invigas sommaren 2014 och fyren kommer att sättas upp igen!

Det ska bli en utsiktsplattform på vattentornets tak, så i framtiden finns det goda möjligheter att se fyren på nära håll!

Bild 1. Fyren nedtagen.
T.v. Johnny Rosén, ordförande i Pythagoras Vänner, och t.h. kranföraren från Edins Kranar, med fjärrkontroll för kranen.
Foto av Ulf Mellberg, Roslagens flygklubb, som var med vid monteringen, men "glömde" att ta ett kort på sig själv.


Fler Bilder och Länkar nedan!

Bild 2.Fyren på vattentornet kopplas fast inför nedtagningen.
Johnny Rosén kopplar. Foto Ulf Mellberg.
 

Bild 3.Fyren lyfts ner med hjälp av lyftkranen som används vid bygget av badhuset.

 

Bild 4.Fyren och dess elektriska utrustning. Fyren kördes till Pythagoras, medan elektroniken togs hand om av Roslagens flygklubb, Mellbyholm.

Det är Roslagens flygklubb och Pythagoras Vänner som gemensamt har renoverat fyren och försett den med nya lampor och styrelektronik.

Fyren kan användas från flygplan som orienteringshjälp, och piloten kan starta den via sin kommu­nikations­radio! Fyren kan också startas med telefonsignaler.

Strålkastaren roterar och sveper runt en smal ljusstråle, som av piloten ses som blinkningar med ett par sekunders mellanrum.

Bild 5. Fyren lastas på släpkärra för transport till Pythagoras, som ligger strax nedanför stadsberget.

Den lilla glasluckan på sidan av strålkastaren var till för att visa olika färger för varje fyr. Det gav piloter som flög utmed fyrleden en möjlighet att identifiera vilken fyr man var vid.

Fyrarna användes på 1930-talet för nattpostflyget från Stockholm till Malmö, och från Helsingfors till Stockholm! Detta var före radiofyrarnas tid!

 
Tunga fakta om elsystemet, från Johnny R. Elen är uppbyggd så här: Flygfyr#144 sätts igång på två sätt, via GSM-mottagare eller via en bärvåg från en kanal på flygradion. Drifttiden kan varieras.

De samordnade Signalerna från radioreläerna triggar igång ett relä med en trefaskrets och en enfaskrets. Dels för motorn som roterar flygfyren. Parallellt startas en startdrossel för metallhalogenlampan på 1800W.

Startdrosseln har suttit nära Flygfyr#144 strax under taket, då lampans driftström kräver en in och en utgående 3X2,5 mm2. Motorn för roteringen kräver bara 3X10A.

Flygfyr#144 är således försedd med 2st enfas 16A Revekablar med Europadon(hona/hane) ca 10m långa samt 1 st trefas16A Revekabel med Eurpoadon(hane)

Östersjö Elektriska genomförde nyinstallationen härom året av Flygfyren#144 uppe på vattentornet.
Den stora "Flygfyren" ICA Maxi sponsrade.

PS från Bo Ju: Det är fortfarande ett mysterium varför fyren har nr 143 på flygkartorna, medan det står nr 144 på strålkastaren!
 

Bild 6. Vattentornet utan sin flygfyr. I förgrunden ses hur bygget av badhuset pågår.

För fler bilder på bygget se Länkar nedan!

 

Bild 7. Vattentornet utan sin flygfyr, sett nedifrån Pythagoras gård.

 

Länkar


Ritningar och bilder på kommande badhuset, Norrtälje kommun

Bilder från bygget, Norrtälje kommun

BYLERO: Om byggprojektet
BYLERO Byggledare i Roslagen är projektledare för badhusbygget.
En bild på kommande badhuset, från kommunens webbsida:

Uppdaterad 2013-02-26